O dronă avansată cu poziționare de înaltă precizie, folosită pentru filmări elaborate în siguranță
Producătorii de film au fost printre primii care au implementat dronele în procesul de filmare. Astăzi, industria cinematografică continuă să depășească limitele capabilităților UAV pentru a obține cel mai bun cadru asupra acțiunii. Atât în Urzeala Tronurilor, cât și în Misiune Imposibilă 6, trebuiau realizate efecte grafice „nemaivăzute la televizor”, garantând în același timp siguranța pe platou. Singura soluție posibilă pentru a realiza acest lucru: un elicopter fără pilot, realizat de o companie numită Flying-Cam, echipat cu tehnologie de filmare și tehnologie GPS de ultimă oră.
Pe platourile de filmare Urzeala Tronurilor
Pe 14 aprilie 2019, Game of Thrones a lansat cel de-al 8-lea și ultimul sezon. Într-un serial pe care HBO îl numește „cel mai popular show TV”, cu un buget de 15 milioane de dolari pe episod, nu poate fi refuzată nicio cheltuială care poate sta la baza celor mai uluitoare imagini văzute vreodată la televizor. Episodul 4 al sezonului 7 a adus producătorilor serialului două Premii Visual Effects Society cu scena „Bătălia de la Goldroad”. În această scenă, Daenerys Targaryen preia frâiele și zboară călare pe dragonul sau, Drogon, suflând foc și conducând cavaleria ei de sălbatici Dothraki împotriva armatei Lanister.
Provocări pentru filmare
„Trebuia să apară totul în viteză. Și trebuia să filmăm din perspectiva impresionantă a dragonului.” A spus Matt Shakman, regizorul filmului. Mai jos este o listă de provocări cu care Matt s-a confruntat pentru a realiza această scenă fantastică.
- Să zboare camera suficient de sus pentru a oferi un cadru larg care să filmeze de sus uriașul dragon care zboară la 30 m (98 ft) în aer deasupra scenei de luptă, aruncând un jet de flăcări de 10 m (33 ft) lățime.
- Să zboare camera cu o viteză de 100 km/h (62 mph) pe mai mulți kilometri pentru a reproduce viteza dragonului zburător.
- Să garanteze siguranța persoanelor de pe platoul de filmare, camera zburătoare trebuia să urmeze un traseu precis la viteză maximă.
Soluții pentru filmare
Răspunsul la aceste provocări: un elicopter fără pilot proiectat de compania Flying-Cam, printre pionierii tehnologiei UAV de înaltă performanță, încă din 1986. De două ori câștigător al Oscarului și o dată câștigător al premiului Emmy, acest elicopter este capabil să urmeze o traiectorie de zbor precisă, în timp ce filmează de deasupra cu o cameră cu stabilizare gimbal de cea mai bună calitate. Iată câteva dintre specificațiile acestui UAV deosebit:
- VTOL Decolare automată, navigare cu pilot automat cu puncte de referință și revenire la punctul de lansare
- Receptor GPS/GNSS Septentrio care oferă precizie a zborului cu RTK la nivel de centimetru, necesară pentru siguranța platoului de filmare
- Orientarea direcției oferită de un receptor GNSS cu frecvență dublă și o configurație de antenă dublă
- Foarte stabil datorită rotorului său unic și realizând manevre înainte sau înapoi în timp ce zboară la peste 100 km/h (62 mph), reușind să surprindă viteza așteptată de la un dragon ajuns la maturitate.
- Capacitate unică de a filma „prin” rotoare prin armonizarea vitezei rotorului și a frecvențelor cadrelor camerei
„Cu aproximativ 500 de oameni pe platou, precizia a fost esențială pentru a ne asigura că zburăm exact în zona planificată” – a spus Emmanuel Prévinaire, fondatorul Flying-Cam.
Fiecare cadru video a fost marcat cu ora GPS și apoi geoetichetat cu poziția RTK la nivel de centimetru și unghiurile de orientare a camerei, ceea ce a permis echipei de efecte grafice să adauge dragonul zburător exact așa cum a fost planificat. Combinația dintre animația pe computer cu un fundal real și o persoană reală a făcut ca întreaga scenă să prindă viață.
Puteți urmări acest videoclip din culisele Urzeala Tronurilor pentru a vedea elicopterul Flying-Cam în acțiune.
Mission Impossible 6 – Fotogrammetrie în inima Parisului
Elicopterul Flying-Cam a jucat și un rol alături de Tom Cruise în Misiune Imposibilă 6. Echipa de efecte vizuale a filmului avea nevoie de o reconstrucție 3D detaliată a Grand Palais. Acest lucru a necesitat un zbor de fotogrammetrie în centrul Parisului, la mai puțin de 500 m (547 yd) de Palatul Prezidențial Elysée.
A apărut, însă, o provocare atunci când echipa Flying-Cam a observat interferențe magnetice semnificative venind de la metroul de sub strada unde elicopterul lor stătea pentru decolare.
„Singura modalitate prin care puteam decola din acea locație a fost utilizarea antenei duale GPS Septentrio de la bordul aparatului de zbor. Mulțumită soluției de direcție și poziționării precise, am putut decola și zbura dincolo de perturbarea magnetică”, a spus Emmanuel Prévinaire „Am asistat, de asemenea, la o poziționare foarte clară pe parcursul întregului interval de timp de 3 ore, care a fost cheia pentru geoetichetarea a peste 1000 de imagini realizate în timpul acestui zbor de fotogrammetrie.”
Soluții de georeferențiere și navigare în orice locație
Navigarea pe un traseu de zbor precis pe un platou de filmare, georeferențiarea cu precizie a datelor de fotogrammetrie sau a altor misiuni de zbor industrial se bazează pe informații de poziționare și orientare GPS/GNSS de înaltă precizie. Receptorul Septentrio AsteRx-i3 combină poziționarea RTK la nivel de centimetru cu o orientare 3D precisă oferită de un MEMs IMU (Unitate de măsurare inerțială) de înaltă calitate. Tehnologia de Advanced Interference Mitigation (AIM+) protejează receptorul de interferențe interne sau externe. Însoțit de o placă de transport adaptată UAS, poate fi integrat fără probleme în vehiculul dumneavoastră aerian. Cine este pregătit pentru o „Urzeală a dronelor”?